Gezondheidsnieuwsbrief Pasio

In deze nieuwsbrief gaan we in op supplementen met carnitine


Zoals de naam al doet vermoeden, is met name rood vlees een belangrijke bron van carnitine. Carnitine is geen essentieel aminzouur omdat het gemaakt kan worden uit de aminozuren lysine of methionine met behulp van vitamine C.
Helaas voor vegetariërs bevatten de meeste plantaardige eiwitten met uitzondering van soja, slechts heel weinig lysine. Naarmate we ouder worden maakt het lichaam ook nog eens minder carnitine aan, waardoor suppletie met name voor oudere vegetariërs een must is.
Carnitine is van levensbelang voor het transport van vetten naar mitochondriën, de 'krachtcentrales' in de celkern, waar energie wordt geproduceerd uit glucose of vetzuren.
Voldoende energieproductie is van groot belang voor elke cel in het lichaam, maar toch het meest voor het hart, de hersenen, spierweefsel en organen.

De hieronder vernoemde 7 supplementen, met steeds een iets ander toepassingsgebied, zijn terug te vinden in de categorie Carnitine .

Acetyl-L-carnitine
Acetyl-L-carnitine wordt ook wel de 'hersen'carnitine genoemd omdt het beter dan elke andere vorm van carnitine in staat is de bloed-hersenbarrière te passeren en in de hersenen van levensbelang is voor een goede voeding van hersenen en zenuwweefsel.
Acetyl-L-carnitine arginate bevat naast carnitine ook argininezout. Arginine heeft een vaatverwijdend effect en kan de werkzaamheid van acetyl-carnitine verbeteren.
De arginaatvariant is vooral geschikt bij het beheersen van een gezonde bloeddruk.

L-carnitine

L-carnitine is de generieke vorm van carnitine. Hier wordt naar verwezen als men het over carnitine in het algemeen heeft.
L-carnitine wordt het meeste gebruikt tijdens een dieet voor een verbeterde vetverbranding en spierbehoud.
Pasio biedt carnitine aan in 3 varianten : als voordeelverpakking in capsules, als vloeistof en verwerkt in een heerlijk smakende dieetshake.
GPLC

GPLC of glycine-proprionyl-l-carnitine wordt ook wel 'spier'-carnitine genoemd. In vergelijking met andere vormen, werkt GPLC het beste in de spieren, het hart inbegrepen. GPLC is nuttig om melkzuuropbouw tegen te gaan.
GPLC is vooral nuttig voor duursporters en ter ondersteuning van de hartspier.
Tevens interessant voor botopbouw.

Als beslissen moeilijk is, is CarnitAll een optie, daarin zijn meerdere soorten carnitine verwerkt.